Kursbeskrivning

Grundutbildningen har vi skapat som en komplett lösning för dig som vill jobba med att köra buss. Vi arbetar i små grupper, max sex stycken elever per utbildning, allt för att du skall få en så bra och effektiv utbildning som möjligt. I utbildningen lär du dig att framföra bussen på ett säkert vis och att känna trygghet bakom ratten.

Utbildningens längd

5 veckor

Förkunskaper

Du måste ha körkortstillstånd och vara bosatt i Sverige för att för att kunna delta i kursen.

Målgrupp

Grundutbildningen vänder sig till dig som inte har busskörkort sedan tidigare. I utbildningen ingår 60 timmar körkortsutbildning körkort D och 140 timmar yrkesförarkompetens. För dig som är under 23 år krävs ytterligare 140 timmar. 

Kursens mål

Efter godkänd utbildning har du fått allt som krävs för att du skall bli attraktiv på arbetsmarknaden.

Kursinnehåll

  • Första veckan har vi fokus på grundutbildning såsom manövrering och grundläggande kunskaper om kör- och vilotider, lagar kring yrkesmässig trafik samt fordonsteknik. 
  • Under den andra veckan har du lärt dig hur stor plats bussen tar, och att växla, starta och stanna, så nu börjar vi köra i något mer trafikerad miljö. I teorin fortsätter vi med miljö, fordonsteknik och lastvikter. 
  • Vecka tre genomför du teoriprov D hos Trafikverket och körkortsteorin är nu avklarad. Körningen blir nu mer avancerad och mer rationell. Detta betyder att vi börjar inrikta oss mer på hur du skall använda fordonet i ditt framtida yrke. I teorin fortsätter vi med lastvikter och passagerarsäkerhet. Under vecka tre fördjupar du dig också i yrkeskunskaper som t.ex. transportadministration, resesektorn samt hur din framtida bransch fungerar. 
  • Vecka fyra innehåller fortsatt körning i avancerad miljö, nu har du kommit så långt att du skall kunna hantera fordonet på egen hand. Du skall själv kunna planera din körning mot givna mål. Passagerarna skall känna sig trygga med dig som chaufför. I teorin så fortsätter vi nu med passagerarsäkerhet och fördjupning i fordonsteknik. 
  • Under vecka fem kör du upp för behörighet D. I teorin knyter vi nu ihop säcken och tittar på miljö, hälsa och friskvård, första hjälpen, passagerarsäkerhet, attityder och beteende samt lagar och regler. Efter vecka fem är utbildningen genomförd och det enda som återstår är att avlägga provet för yrkesförarkompetensbevis hos trafikverket. För dig som är under 23 år får du komplettera med ytterligare 140 timmar.